Hypotheek met de laagste rente

Man kijkend op telefoon

De beste hypotheekrentes

Laagste hypotheekrente
Productnhg60%80%100%
Centraal Beheer
Groen Leef Hypotheek
2,65%3,41%3,51%Aanvragen
Woonfonds
Groen Woongenot Hypotheek
2,70%3,13%3,21%3,61%Aanvragen
Argenta
Groen Hypotheek
2,89%3,13%3,13%3,13%Aanvragen
Triodos Bank
Triodos Hypotheek
3,14%3,39%3,54%3,64%Aanvragen
Woonnu
Woonnu
3,29%3,53%3,62%4,23%Aanvragen

Hypotheek met de laagste rente

Het afsluiten, aanpassen of oversluiten van uw hypotheek is een behoorlijke beslissing. U gaat een overeenkomst aan voor vele jaren en wilt dan ook de beste deal voor uw hypotheekrente sluiten. ActueleRentestanden.nl helpt met een helder overzicht van altijd actuele hypotheekrentes.

Vrouw aan het bellen

Hypotheekrentes vergelijken

Bij het maken van keuzes voor uw hypotheek is de rente natuurlijk een belangrijke factor. De hypotheekrente bepaalt immers de maandlasten van uw hypotheek, die vaak een fors deel uitmaken van uw maandelijkse kosten. Hoe lager de rente, hoe fijner dat is. In onze vergelijkingen kunt u eenvoudig zien bij welke bank u de laagste rente betaalt. U kunt uw maximale hypotheek berekenen met onze rekentool.

Keuzes bij de vergelijking van hypotheken

De hypotheekrente die u gaat betalen hangt af van de specifieke kenmerken van de hypotheek: de hypotheekvorm, wel of geen Nationale Hypotheek Garantie (NHG), verstrekkingspercentage, de rentevastperiode en natuurlijk de bank en het gekozen hypotheekproduct.

Vergelijking hypotheekrente per vorm

De rente die een bank hanteert voor een hypotheek kan verschillen per hypotheekvorm. Daarom zijn onze vergelijkingen steeds een combinatie van de hypotheekvorm met de rentevastperiode. Zo kunt u kiezen voor een aflossingsvrije hypotheek 10 jaar vast of een annuïteitenhypotheek 20 jaar vast – en zo nog talloze combinaties. In de rentetabel die daaruit voortvloeit ziet u de mogelijkheden met bijbehorende hypotheekrentes.

Risicoklasse

Als u de hypotheekrente overzichten op deze site bekijkt, ziet u achter de looptijden vaak kolommen met verschillende rentes staan. Dit hangt samen met de risicoklassen die banken hanteren. NHG staat voor Nationale Hypotheek Garantie. Omdat de bank bij hypotheken met NHG weinig tot geen risico loopt, gelden voor NHG vaak de laagste rentes. Bij hypotheken zonder NHG wordt gekeken naar de zogenaamde Loan to Value / het verstrekkingspercentage. Dat is de verhouding tussen het hypotheekbedrag en de waarde van de woning. Bij een hypotheek van 150.000 euro op een woning van 200.000 euro is het percentage dus 75%. Hoe lager het percentage, des te lager het risico van de bank en des te lager de hypotheekrente.

Kijk ook naar de voorwaarden

Het is logisch dat u voor de laagste hypotheekrente gaat, maar vergeet niet ook naar de voorwaarden van de hypotheek te kijken. Hiermee kunt u zich behoorlijke teleurstellingen of tegenvallers in de toekomst besparen.

Hypotheekberekeningen maken

Gaat u aan de slag met uw hypotheek en wilt u goed beslagen ten ijs komen? Niet helemaal afhankelijk zijn van wat een adviseur of bank u vertelt? Met onze hypotheekberekeningen kunt u helemaal zelf uw eigen berekeningen maken van bijvoorbeeld uw maximale hypotheek of een indicatie van de boeterente bij het vervroegd aflossen van uw hypotheek.

Veelgestelde vragen

De laagste hypotheekrente die je op dit moment kunt krijgen haal je eenvoudig uit de vergelijking van hypotheekrentes. Voor een goede vergelijking kies je de gewenste hypotheekvorm en de rentevastperiode.

De rentevastperiode is het antwoord op de vraag hoe lang de rente vast moet staan, gelijk moet blijven. Voor die periode heb je zekerheid over het percentage aan hypotheekrente dat je betaalt. Na afloop van de rentevastperiode wordt de rente opnieuw vastgezet tegen de rente die op dat moment actueel is.

Na het maken van de keuzes zie je een lijst met de mogelijke hypotheken, met de laagste hypotheekrente bovenaan. Standaard staat die gesorteerd op de rente met Nationale Hypotheek Garantie (NHG), maar je kunt ook een andere kolom kiezen om de laagste rente voor die risicoklasse bovenaan te krijgen.

NHG staat voor Nationale Hypotheek Garantie. Dat is een extra zekerheid voor de bank. Mocht een huis met verlies verkocht worden (dan is de openstaande hypotheek hoger dan de verkoopprijs), dan kan de bank het overblijvende bedrag (de restschuld) declareren bij NHG. De bank loopt dus zelf niet het risico dat er een deel van het uitgeleende bedrag niet terugbetaald wordt. Dat risico word bij een NHG-hypotheek overgenomen door NHG.

In de hypotheekrente is het risico dat de bank loopt meegerekend. Deze ‘risico-opslag’ wordt voor een NHG-hypotheek dus het laagst. Daarom is de rente voor een hypotheek met NHG meestal (veel) lager dan zonder die zekerheid voor de bank.

Als het je alleen om de laagste maandlasten gaat: ja, dan is de laagste rente de beste keuze. Tenminste, als je bezig bent met een annuïteitenhypotheek, lineaire hypotheek of aflossingsvrije hypotheek. Bij een spaarhypotheek kan het anders liggen – maar die kun je niet meer nieuw afsluiten (tenminste: niet met hypotheekrenteaftrek).

Toch is het verstandig om verder te kijken dan alleen naar de rente en de maandlasten. Ook de hypotheekvoorwaarden zijn van belang. Bijvoorbeeld:

  • Offertegeldigheid: Hoe lang is de offerte geldig? En als je een verlenging nodig hebt, wat kost dat dan?
  • Verhuisregeling: Hoe zit het met het meenemen van de hypotheekrente naar een volgend huis (de verhuisregeling)?
  • Snelheid: Heb je enorme haast met je hypotheek, dan is de acceptatiesnelheid een reden om toch voor een andere dan de allerlaagste hypotheekrente te kiezen.
  • Tussentijds rente aanpassen: Als de waarde van je huis stijgt en je de grens van een renteklasse passeert is het fijn als je tussentijds de rente kunt laten aanpassen.

Kortom: het is verstandig om niet alleen naar de hypotheekrente te kijken, maar zeker ook naar de voorwaarden!

Als je op ActueleRentestanden.nl hypotheekrentes vergelijkt, zie je bij één bank steeds verschillende rentes. Er zijn meerdere kolommen met daarboven ‘NHG’ of een percentage (bijv. 60%). Er zit vaak een behoorlijk verschil tussen de rentes in die kolommen, ook al gaat het om een hypotheek bij dezelfde bank met dezelfde looptijd. Dat verschil heeft te maken met het risico dat de bank loopt om het uitgeleende bedrag niet volledig terug te krijgen.

Als een huis verkocht wordt tegen een prijs die lager ligt dan de openstaande hypotheek blijft er een restschuld over. Dat is een risico voor de bank: misschien krijgen ze die restschuld nooit terug? Bij een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) is dat risico het kleinst – de restschuld wordt dan vergoed door NHG.

De percentages boven de kolommen staan voor de verhouding tussen de hypotheekschuld en de waarde van de woning. Hoe lager het percentage, hoe kleiner het risico van de bank. En hoe kleiner het risico, hoe lager de hypotheekrente.

De hypotheekrente is inderdaad bij sommige hypotheekvormen anders dan bij de andere. Bij één bank. Dat kan verschillende redenen hebben, afhankelijk van de hypotheekvorm waar het om gaat.

Zo is de rente van de spaarhypotheek al sinds jaar en dag hoger dan voor andere vormen. Dat zit in de administratieve kosten van zo’n spaarhypotheek, waarbij een spaarpolis verbonden is aan de lening.

Ook de aflossingsvrije hypotheek heeft vaak een hogere hypotheekrente dan bijvoorbeeld de annuïteiten- of lineaire hypotheek. Dat komt dan weer door het hogere risico voor de bank: er wordt immers niet afgelost op de schuld.