LIBOR is de afkorting van London Interbank Offered Rate. LIBOR is – net als Euribor – een interbancaire rente. Dat wil zeggen dat het de rente is waartegen een selectie van banken bereid is elkaar leningen te verstrekken. Bij LIBOR gaat het om een selectie van banken op de Londense geldmarkt. Hiermee geldt LIBOR internationaal voor veel banken als een soort basisrente (benchmark) voor professionele producten als futures en swaps en consumentenproducten als hypotheken, leningen en spaarrekeningen.
Waar het bij Euribor puur gaat om leningen in Euro’s, zijn er op dit moment LIBOR rentes in 3 verschillende valuta’s. Het gaat om de Amerikaanse dollar, Japanse Yen en Britse pond sterling. Er is keuze tussen verschillende looptijden die lopen van 1 dag tot en met 12 maanden. In het verleden waren er nog meer LIBOR valuta’s en looptijden, maar het aantal LIBOR rentes is in de loop van de tijd teruggebracht.
LIBOR zal eind 2023 helemaal verdwijnen. Voor verschillende valuta zijn er alternatieve referentierentes gekomen. Denk aan Euribor en ESTER voor de Euro, SONIA voor het Britse Pond, SARON voor de Zwitserse Frank, SOFR voor de Amerikaanse dollar en TONAR voor de Japanse Yen.
De LIBOR tarieven worden dagelijks rond 11.45 (Britse tijd) door de ICE Benchmark Administration gepubliceerd. De LIBOR rentes worden door ons gepubliceerd met een vertraging van 24 uur.
Zoals u kunt zien, bestaan er grote verschillen in de hoogte van de verschillende LIBOR rente tarieven. Die verschillen hangen zowel samen met de looptijd als met de valuta. De reden dat er grote rente-verschillen bestaan tussen de LIBOR valuta is dat de economische omstandigheden van de landen waar de verschillende valuta (en dus LIBOR rentes) betrekking op hebben totaal anders kunnen zijn. Denk hierbij aan verschillende inflatiecijfers, rentes van centrale banken, economische groeicijfers en economische verwachtingen.