Wat is de spaarrente in Duitsland?

De spaarrente in Duitsland is variabel: de rentetarieven kunnen dagelijks wijzigen. Duitse banken bepalen elke dag welke rente ze willen vergoeden over geld op spaarrekeningen en deposito’s

Het Duitse renteniveau ligt op dit moment iets hoger dan in Nederland. Het wordt vooral beïnvloed door de rente die de Europese Centrale Bank (ECB) vaststelt voor geld dat banken daar stallen – en daarmee door de inflatie in Europa. Afhankelijk van de ECB rente kan in Duitsland ook een negatieve rente gelden.

De rente van de ECB is voor alle Europese landen gelijk. Toch krijg je in Duitsland een hogere spaarrente dan in Nederland. Daarbij speelt de concurrentie tussen banken een grote rol.

Als banken nieuw spaargeld willen aantrekken moeten ze meedoen bij de hoogste spaarrentes. Zo is de spaarrente bij ING Bank in Duitsland veel hoger dan voor Nederlandse ING-rekeningen. Hetzelfde geldt voor de rente die LeasePlan Bank vergoedt.

Om te bepalen of de waarde van jouw spaargeld werkelijk groeit kijk je niet alleen naar het rentepercentage dat een bank vergoed. Deze spaarrente zou in elk geval de inflatie moeten compenseren. Na aftrek van de inflatie blijft de ‘reële rente’ over. Bij een inflatie die hoger is dan de spaarrente is de reële rente negatief.

Filteren
  • Dagelijks bijgewerkt
  • Data vanaf 2005
  • Direct offerte aanvragen
BankRente
1
Trade Republic
3,25%
2
Freedom24
3,15%
3
Banca Progetto
3,15%
4
Santander Consumer Bank
3,14%
5
MeDirect
3,12%
6
Hoist Sparen
3,10%
7
Collector
3,05%
8
Distingo Bank
3,04%
9
Morrow Bank
2,94%
10
Nordax Bank
2,93%

Welke bank heeft de hoogste spaarrente in Duitsland?

De bank met de hoogste spaarrente in Duitsland is wisselend. Banken kunnen immers elke dag hun rente veranderen. Op dit moment (januari 2023) zijn Duitse banken met een hoge spaarrente bijvoorbeeld Consorsbank, Trade Republic en diverse buitenlandse banken (waaronder onze Nederlandse LeasePlan Bank). Dit geldt voor spaarrekeningen – dat heet Tagesgeld in Duitsland.

Festgeld is de Duitse naam voor deposito’s. De banken met de hoogste depositorentes in Duitsland zijn – net als in ons land – vooral banken uit andere landen. Zo’n Festgeldkonto is voor Duitsers af te sluiten via ZINSPILOT en Weltsparen, websites van Raisin GmbH.

Welke bank heeft de laagste spaarrente in Duitsland?

De bank met de laagste spaarrente in Duitsland kan per dag verschillen. Op dit moment staan er twee banken uit andere landen onderaan in de vergelijking van Duitse spaarrentes. Van de Duitse banken vergoedt Postbank vandaag de laagste rente met 0,25%.

Betaal ik belasting op spaargeld in Duitsland?

In Duitsland zelf betaal je geen belasting over jouw spaargeld. Duitse banken hoeven geen bronbelasting te heffen over rentes die ze uitbetalen.

Wel moet je jouw spaargeld in Duitsland opgeven bij jouw belastingaangifte in Nederland. Het wordt gewoon meegeteld bij het bepalen van het vermogen waarover je in box 3 inkomstenbelasting betaalt.

Kun je als Nederlander een spaarrekening openen in Duitsland?

Als Nederlander kun je een spaarrekening openen in Duitsland als je daar woont. Heb je geen adres in Duitsland? Dan kan het lastiger zijn: niet alle Duitse banken accepteren klanten met een Nederlands adres. Woon je in een grensgebied, dan maken ze op een nabijgelegen Duits bankkantoor wellicht een uitzondering.

Raisin is hét spaarplatform voor Nederlanders, zij hebben op dit moment geen Duitse spaarrekeningen of deposito’s in hun aanbod in ons land.

Waar moet ik op letten bij het openen van een Duitse spaarrekening?

Bij het openen van een Duitse spaarrekening moet in elk geval letten op:

Spaargarantie

Geld op een spaarrekening bij een Duitse bank valt onder het depositogarantiestelsel van Duitsland: de Einlagesicherung der Banken & Bankiers. Dit ‘Sicherungssystem’ wordt uitgevoerd door de Deutsche Bundesbank en heeft dezelfde dekking als de Nederlandse spaargarantie: € 100.000 per persoon, per bank. Het is dus belangrijk om geen groter bedrag aan spaargeld bij een bank in Duitsland te plaatsen.