Wat is de spaarrente in Luxemburg?

De spaarrente in Luxemburg varieert. Banken kunnen op ieder moment hun rentes wijzigen. De rentes van Luxemburgse banken worden mede beïnvloed door de rentestanden van de Europese Centrale Bank (ECB): Luxemburg is lid van de Europese Unie en voert de euro.

Filteren
  • Dagelijks bijgewerkt
  • Data vanaf 2005
  • Direct offerte aanvragen
BankRente
1
Freedom24
3,15%
2
Trade Republic
3,00%
3
Scalable Capital
3,00%
4
Santander Consumer Bank
2,99%
5
MeDirect
2,93%
6
Collector
2,86%
7
Klarna
2,86%
8
Nordax Bank
2,86%
9
Resurs Bank
2,86%
10
Banca Progetto
2,85%

Welke bank heeft de hoogste spaarrente in Luxemburg?

De bank met de hoogste spaarrente in Luxemburg kan elke dag anders zijn. De grootste banken van Luxemburg zijn Banque Internationale a Luxembourg (BIL), Spuerkeess en Raiffeisenbank (Banque Raiffeisen). Je vindt er ook diverse internationale banken, zoals BGL BNP Paribas en onze eigen ING.

Op dit moment (februari 2023) geeft Raiffeisenbank een spaarrente van 1,50%, Spuerkeess 1,45%. De gemiddelde rente op spaarrekeningen in Luxemburg ligt momenteel hoger dan bij de grootbanken in Nederland. Ook ING Bank geeft in Luxemburg een dergelijke rente.

Het rendement op een deposito ligt hoger dan op een spaarrekening. Geld op een termijndeposito van 12 maanden levert vandaag bijvoorbeeld 2,96% op bij Spuerkeess.

Welke bank heeft de laagste spaarrente in Luxemburg?

De bank met de laagste spaarrente in Luxemburg wisselt – banken kunnen de rente op spaarrekeningen iedere dag aanpassen.

In Luxemburg is in 2021 en 2022 sprake geweest van een negatieve rente voor grote spaarders. Na de renteverhogingen van de ECB is zijn de negatieve tarieven weer uit de rentelijsten verdwenen.

Betaal ik belasting op spaargeld in Luxemburg?

In Luxemburg betaal je belasting over spaargeld als je daar woont: banken houden bij inwoners van Luxemburg bronbelasting in op de uitbetaalde rente.

Als Nederlander betaal je in ons eigen land belasting over je hele wereldinkomen. Ook over rente die je op spaargeld in het buitenland ontvangt. Heb je (bron)belasting betaald in Luxemburg, dan kun je die (deels) verrekenen in jouw belastingaangifte in Nederland.

Voorheen kon je in Luxemburg ‘zwart sparen’ vanwege het bankgeheim. Dit bankgeheim is opgeheven, het is niet meer mogelijk om buiten het zicht van de Nederlandse belastingdienst spaargeld aan te houden bij een Luxemburgse bank.

Kun je als Nederlander een spaarrekening openen in Luxemburg?

Als Nederlander kun je een spaarrekening openen in Luxemburg, in elk geval als je er woont. Veel banken vragen een bewijs van verblijf in het land om een rekening te openen. Wie in Nederland woont kan beter aansluiten bij een internationaal spaarplatform dat spaarrekeningen van Luxemburgse banken aanbiedt.

Waar moet ik op letten bij het openen van een Luxemburgse spaarrekening?

Bij het openen van een Luxemburgse spaarrekening is het belangrijk om te letten op het volgende:

Spaargarantie

Als lid van de EU moet Luxemburg voldoen aan de EU-eis voor de spaargarantie. Het Luxemburgse depositogarantiestelsel biedt dan ook een garantie van € 100.000 per persoon, per bank als een bank in het land failliet gaat. De garantie wordt uitgevoerd door de Banque Centrale du Luxembourg.

Bankgeheim

Vergis je niet in het idee dat er nog een bankgeheim geldt voor banken in Luxemburg. Dit bankgeheim is al geruime tijd afgeschaft.