Wat is de spaarrente in Spanje?

De spaarrente in Spanje is variabel. Spaanse banken bepalen elke dag opnieuw hun rentes voor spaarrekeningen en deposito’s. Daardoor kan de rente op spaargeld per dag veranderen.

Verschillende factoren beïnvloeden de spaarrente, zoals de inflatie en de Europese rentes. Volgens de theorie zou de rente op spaargeld hoger moeten liggen dan de inflatie. Die regel blijkt niet altijd te werken. Wel ligt de spaarrente altijd lager dan de hypotheekrente en de rente voor leningen.

Zelfs een negatieve spaarrente is mogelijk in Spanje. Soms is de rentestand zo laag dat banken moeten betalen om geld te stallen bij de Europese Centrale Bank (ECB). Dat kunnen ze doorberekenen aan de spaarder.

Filteren
  • Dagelijks bijgewerkt
  • Data vanaf 2005
  • Direct offerte aanvragen
BankRente
1
Freedom24
3,15%
2
Trade Republic
3,00%
3
Scalable Capital
3,00%
4
Santander Consumer Bank
2,99%
5
MeDirect
2,93%
6
Collector
2,86%
7
Klarna
2,86%
8
Nordax Bank
2,86%
9
Resurs Bank
2,86%
10
Banca Progetto
2,85%

Welke bank heeft de hoogste spaarrente in Spanje?

De bank met de hoogste spaarrente in Spanje is wisselend. Op dit moment (begin 2023) kun je vanuit Nederland voor een spaarrekening in Spanje vooral terecht bij Openbank. Dit is een dochter van Banco Santander – een grote Spaanse financiële instelling.

De rente bij Openbank is momenteel in de vergelijking van rentes op spaarrekeningen niet de hoogste. Er zijn andere banken in Europa waar de spaarrente hoger is, bijvoorbeeld de Franse Renault Bank.

Openbank heeft een actierente die het interessant maakt om deze Spaanse rekening te openen. Over de eerste €10.000 spaargeld krijg je een half jaar lang 2% rente. Na die zes maanden biedt Openbank met 1,10% één van de hogere tarieven in de vergelijking van spaarrentes.

Welke bank heeft de laagste spaarrente in Spanje?

De bank met de laagste spaarrente in Spanje is wisselend. Banken die in Spanje een lage rente geven zijn op dit moment iberCaja (0,05%) en Banco Pichincha (0,10%). Heb je daar spaargeld staan, dan kan het lonen om het over te boeken naar een Spaanse bank met een hogere spaarrente.

Betaal ik belasting op spaargeld in Spanje?

In Spanje heffen ze standaard 19% bronbelasting over de rente spaarders krijgen. Dat zou een dubbele belastingheffing betekenen, want in Nederland moet je ook belasting betalen over spaargeld.

Er is een verdrag met Spanje om die dubbele belastingheffing te voorkomen. Je kunt het betalen van bronbelasting ontwijken door daarvoor de juiste formulieren aan te leveren bij de Spaanse bank. Daarmee wordt de bronbelasting verminderd tot 0% en betaal je alleen belasting in Nederland.

Kun je als Nederlander een spaarrekening openen in Spanje?

Als Nederlander kun je prima een spaarrekening openen in Spanje. Er zijn Spaanse banken die zelf ook actief zijn in ons land, zoals Openbank. Daar kun je op een Nederlandstalige website een Spaanse spaarrekening openen.
Ook kun je sparen in Spanje via internationale spaarplatforms, zoals Raisin. Daarbij gaat het vooral om deposito’s: spaarrekeningen waarop je een bedrag voor een periode vastzet tegen een vaste rente.
Aan het openen van een rekening in Spanje zijn meestal geen kosten verbonden. Ook het overboeken van geld naar een Spaanse rekening is veelal gratis omdat het een SEPA-land is.
Ben jij een Nederlander met een woonadres in Spanje? Dan kun je bij elke Spaanse bank een spaarrekening openen.

Waar moet ik op letten bij het openen van een Spaanse spaarrekening?

Bij het openen van een Spaanse spaarrekening is belangrijk om te letten op:

Spaargarantie

Plaats niet méér dan het garantiebedrag van € 100.000 per persoon bij één bank. Spanje heeft een depositogarantiestelsel binnen de regels van de Europese Unie (EU), waarmee dit bedrag gegarandeerd wordt.

Communicatie

Op welke manier kun je bij de bank terecht met vragen en eventuele problemen?

Belasting

Zorg zo snel mogelijk voor het juiste formulier om de bronbelasting tot 0% te verminderen